ΒΙΒΛΙΟ: Σοφοκλή Ξυνή: «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»

Ο σπουδαίος παιδαγωγός παρουσιάζει μέσω του πρόσφατου βιβλίου του το μεγάλο του όραμα να γίνει η χώρα μας «Μητρόπολη των Ανθρωπιστικών Σπουδών»

Ο Σοφοκλής Ξυνής δεν είναι τυχαία προσωπικότητα. Φυσικός και Πολιτικός Μηχανικός, δίδαξε στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ως καθηγητής Μηχανικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων επί 30ετία (1976-2005) και παράλληλα στην Ιδιωτική Εκπαίδευση σε φοιτητές Πολυτεχνείου, ως ιδρυτής τού Πολυτεχνειακού Φροντιστηρίου Σ. Ξυνή, το οποίο υπήρξε θεμελιώδης φορέας τού 60ετούς Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή (1957-2018). Έχει συγγράψει 11 βιβλία στούς τομείς Φυσικής, Μηχανικής και Εκπαίδευσης.

Μόνο που σε ό,τι αφορά την έκδοση του πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», διαφαίνεται ότι εδώ και χρόνια απεργάζεται την ιδέα να γίνει η Ελλάδα όντως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Προ τούτο, το 1977 ιδρύει το Mediterranean College. Απώτερος στόχος του, να καταφθάνουν στη χώρα μας, «την κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού», όπως ο ίδιος αναφέρει, «χιλιάδες νέοι και νέες απ’ όλο τον κόσμο, για να σπουδάσουν στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα». Στο πλαίσιο του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού, ονειρεύεται «μια Ελλάδα πολιτισμικώς αυτόφωτη, που θα κάνει αυτό που έκανε πάντα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, δηλαδή να ρίχνει απολλώνεια ακτίδα πολιτισμικού φωτός, χαρμόσυνη “ακτίδα αελίου” μέσα σε σκοτάδια κοινωνικών αδιεξόδων, γεωπολιτικών συγκρούσεων και ενίοτε ανθρωπιστικών καταστροφών, όπως απεικόνισε στην αιωνιότητα με ποιητικό λόγο ο Σοφοκλής στην “Αντιγόνη” του».

Μεγάλος ο στόχος, αλλά όχι ανεφάρμοστος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αυτός ο στόχος προϋποθέτει: 1) πανεθνική ομοψυχία και συσπείρωση όλων των πνευματικών δυνάμεων του έθνους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ειδικά μάλιστα των διεθνώς διακεκριμένων Ελλήνων, 2) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μακροχρόνιας εκπαιδευτικής πολιτικής προς αυτόν τον σκοπό, και 3) συνειδητοποίηση από όλους τούς Έλληνες ότι η Εκπαιδευτική Εξωστρέφεια όπως και η Ακαδημαϊκή Αξιοκρατία αποτελούν τούς πυλώνες τής διεθνούς εκπαίδευσης.

Το διεπιστημονικό βιβλίο «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» περιέχει 264 έγχρωμες σελίδες, όπου γίνεται μία ανατομία τής παγκόσμιας αγοράς τής διεθνούς εκπαίδευσης: Βάσει πληθώρας στατιστικών εκπαιδευτικών δεδομένων τής UNESCO, τού ΟΟΣΑ και τής Παγκόσμιας Τράπεζας, το βιβλίο αναλύει τις ανθρωποροές τής φοιτητικής μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατ. φοιτητές που μεταναστεύουν για σπουδές στο εξωτερικό κάθε χρόνο και προβλέπεται να ανέλθουν σε 10 εκατ. φοιτητές το 2030. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι αλλοδαποί φοιτητές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού για σπουδές μπορούν να ανέλθουν σταδιακά σε 90.000 ετησίως, με σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία (πλέον των $3 δισ. τον χρόνο) και ακόμη σημαντικότερα πολιτισμικά και εθνικά οφέλη για τη σύγχρονη Ελλάδα, που ως «εν δυνάμει Πολιτισμική Υπερδύναμη» μπορεί να αναβαθμισθεί σε «Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», και μάλιστα σε «Μητρόπολη των Ανθρωπιστικών Σπουδών», εάν αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα «ως διαλάμπον λίκνο τής Δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού, στο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Το βιβλίο περιλαμβάνει αποσπάσματα εισηγήσεων στο συνέδριο στους Δελφούς το 1995 με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο». Επίσης, εδώ να τονίσουμε ότι η κεντρική διάθεση (χονδρική και λιανική) γίνεται από το βιβλιοπωλείο IANOS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *