ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ),
15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με παρουσία πολιτικών, ανθρώπων του πνεύματος, αποφοίτων του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, δημοσιογράφων και πολιτών που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση,* πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή με τίτλο «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης».
Στις 264 σελίδες του, αυτό το βιβλίο-τομή του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή πραγματεύεται το εθνικής σημασίας θέμα της εξωστρεφούς αναδιάταξης της ελληνικής εκπαίδευσης, με στόχο η χώρα μας να αναδειχθεί άμεσα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και μεσοπρόθεσμα σε Μητρόπολη των Κλασικών Σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιστέγασμα αγώνα δεκαετιών
για το άνοιγμα των συνόρων στην Εκπαίδευση
Το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στην Εκπαίδευση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης—που στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπό το πρίσμα των προβλημάτων και κινδύνων που αντιμετωπίζει τόσον η ελληνική όσον πλέον και η διεθνής οικονομία—αποτελεί μια μεγάλη, διαχρονική πρωτοβουλία του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή, ο οποίος σχεδόν πριν τρεις δεκαετίες, με πρωτοφανή διορατικότητα, είχε θίξει και αναλύσει το θέμα σε ένα τριήμερο, διεπιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη το 1995 στους Δελφούς με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο». Τότε, οι διακεκριμένοι και επώνυμοι σύνεδροι (επιφανείς ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου) συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης.
Επομένως το βιβλίο «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» είναι το επιστέγασμα μιας πολυετούς δέσμης ενεργειών του Σοφοκλή Ξυνή με άξονα την πρωτοβουλία «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο»: Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρεσβεύει την αγάπη του Σοφοκλή Ξυνή για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του για μεταλαμπάδευση της Ελληνικής Παιδείας απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, και αντανακλά το διαχρονικό όραμα του συγγραφέα, ήτοι «την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης, που θα διαλάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα της διεθνούς εκπαίδευσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής.
Για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο
όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την Εκπαίδευση
Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης—ο Εκπαιδευτικό Όμιλος ΞΥΝΗ έκλεισε τα 60 του χρόνια το 2016, έτος έκδοσης και παρουσίασης του βιβλίου—ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα, όλα τα στατιστικά στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, ΟΟΣΑ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ) και από χώρες που επενδύουν στην υποδοχή και εκπαίδευση αλλοδαπών φοιτητών, καταδεικνύοντας πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολυεπίπεδα για τη οικονομία και την πολιτιστική διπλωματία κάθε χώρας.
Στην ομιλία του ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής τόνισε ότι το βιβλίο του δεν εκδόθηκε για εμπορικό σκοπό—άλλωστε πρόκειται περί βιβλίου που απευθύνεται σε ειδικό ή και εξειδικευμένο κοινό—αλλά αποτέλεσε μια προσωπική ανάγκη του μετά από αγώνα 35 ετών στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε ο κ. Ξυνής, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά υπομνήματα από τον εκπαιδευτικό κόσμο, συμμετοχές σε εκθέσεις και διάφορες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά από πλευράς πολιτείας δεν έχει γίνει τίποτα για να εκδίδονται ευκολότερα και ταχύτερα οι φοιτητικές βίζες σε αλλοδαπούς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Το θέμα της προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο τα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ όσο και τα δημόσια ΑΕΙ, τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς φοιτητές. Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές σε ολόκληρο τον Κόσμο ήσαν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία για παράδειγμα από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000 γεγονός που της απέφερε έσοδα 3,2 δις ευρώ κατ΄εκείνο μόνο το έτος.
Όπως προσδιορίζεται στο βιβλίο, αν η Ελλάδα είχε 10.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 2017, θα είχε τότε έσοδα 360 εκατομ. ευρώ. Αν μάλιστα το 2020 έφτανε τους 50.000 αλλοδαπούς φοιτητές, τότε τα ετήσια έσοδα θα έφταναν το 1,8 δις ευρώ. Όπως επίσης ανέφερε ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, η υποδοχή ξένων φοιτητών βοηθά πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα αλλά έχει και παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διακομματική συναίνεση
και μακροχρόνιος προγραμματισμός
Στη συνέχεια της παρουσίασης, τον λόγο έλαβε ο επιχειρηματίας Δρ. Κωνσταντίνος Λούλης, πρ. Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, πρ. Γεν. Γραμματέας Τουρισμού και επ. Πρόξενος της Ολλανδίας στην Κεντρική Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι η μετατροπή της χώρας μας σε εκπαιδευτικό κόμβο της Μεσογείου θα έδινε προστιθέμενη αξία στην Οικονομία μας. Προσέθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο έργο χρειάζεται αφενός διακομματική συναίνεση και αφετέρου η εφαρμογή της έννοιας της αριστείας στην παιδεία.
Την ανάγκη για μακροχρόνιο προγραμματισμό στην παιδεία, και μάλιστα σε ορίζοντα 50ετίας, τόνισε από του βήματος ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του M.I.T. Μάρκος Μποναζούντας με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί έμφαση σε λίγους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπρέψει ως έχουσα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένας δε εξ αυτών είναι η (εξωστρεφής) Εκπαίδευση.
Πολιτισμική διπλωματία
και πολεμική σκέψη αμυντική στην παιδεία
Ο Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, ανέδειξε στην ομιλία του το θέμα της πολιτισμικής διπλωματίας, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία το αφήγημα της παγκοσμιοποίησης κλονίζεται ή και καταρρέει πλέον, λέγοντας ότι η μετατροπή της χώρας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης θα δημιουργήσει πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.
Στη συνέχεια, τις ομιλίες έκλεισε η από του βήματος και εκτός προγράμματος παρέμβαση του Συγγραφέα Βύρωνα Πολύδωρα, πρ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πρ. Υφυπουργού Παιδείας, Εξωτερικών κ.τ.λ., ο οποίος δήλωσε με παρρησία ότι «αρνούμεθα μέσω των γραμμών τής παιδείας, δημόσιας και ιδιωτικής, να είμαστε άνευ περιεχομένου: απάτριδες, απόλιδες, ουδέτεροι. Είμαστε με την ταυτότητά μας: Ελληνισμό, Χριστιανισμό, Οικουμενισμό» και εισηγήθηκε «ότι πρέπει με όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες να έχουμε πίσω και μία πολεμική σκέψη. Πολεμική σκέψη αμυντική!»
Την παρουσίαση του βιβλίου διηύθυνε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, ενώ τους παρισταμένους και τους δημοσιογράφους υποδέχθηκε ο δημοσιογράφος Αντώνης Γλύκας.
* Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή παρέστησαν μεταξύ άλλων: οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μυγιάκης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Πέτρος Γαλακτόπουλος, οι βουλευτές Απόστολος Ανδρεουλάκος, Απόστολος Κράτσας και Πέτρος Μαντούβαλος, ο Στρατηγός Δημήτρης Μπάκας, ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο πατήρ Δημήτριος Νίκου (ως απεσταλμένος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄), σύσσωμη η ομάδα handball του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, η Γενική Διευθύντρια του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Κατάβελος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ηλίας Ιορδανίδης, ο Γεν. Γραμματέας του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣΑ Γαβρίλος Παπαδόπουλος. Επίσης παρευρέθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές και αθλητές, μεταξύ των οποίων οι: Μίμης Δομάζος, Γιάννης Φρονιμίδης, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Αντώνης Τζανετουλάκος, Νίκος Πατσιαβούρας, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Στέλιος Σαραφίδης, Σωτήρης Γκαβέλος, Τάσος Κωνσταντίνου, Φώτης Ντακουβάνος, Γιώργος Βαΐτσης, Ανδρέας Μπονόβας, Πέτρος Ξανθόπουλος.
ΠΗΓΕΣ:
CNN Greece 16-9-2015
https://www.cnn.gr/ellada/story/46570/sofoklis-xynis-na-ginei-i-ellada-diethnes-kentro-ekpaideysis
ΕΘΝΟΣ 20-11-2019
H ΑΠΟΨΗ 16-3-2018
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31-08-2015
https://www.kathimerini.gr/culture/books/872691/ellada-diethnes-kentro-ekpaideysis/
Newsbomb.gr 21-9-2015
https://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/729798/paroysiasi-toy-neoy-vivlioy-toy-sofokli-xyni-ellada-diethnes-kentro-ekpaideysis