Θέμα μεγίστης εθνικής σημασίας η εκπαιδευτική εξωστρέφεια

Θέμα μεγίστης εθνικής σημασίας η εκπαιδευτική εξωστρέφεια

Θέμα μεγίστης εθνικής σημασίας η εκπαιδευτική εξωστρέφεια

H ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης είναι μείζον θέμα εθνικής σημασίας, και επομένως πρέπει να τύχει εθνικής προτεραιότητας.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΞΥΝΗΣ,
Συγγραφέας-καθηγητής Φυσικής και Μηχανικής
(Σχολή Ευελπίδων, 1976-2005).

Τα προηγμένα κράτη αλώνουν τα υπόλοιπα μέσω τού πνεύματος, εκπαιδεύοντας επί δεκάδες χρόνια εκατομμύρια αυτών των («υπολοίπων») κρατών. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να πεισθεί κάποιος ότι οι νέοι που σπουδάζουν σε ένα κράτος δένονται με αυτό αναγκαστικά και γίνονται φορείς διάδοσης τής κουλτούρας, τού πολιτισμού, τής εκπαίδευσης, τής πολιτικής, τού εμπορίου  και  όλων  των  άλλων  τής  χώρας όπου σπούδασαν. Αυτό το διαπιστώνει οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει σε ένα ξένο κράτος. Ξέρει πολύ καλά ποιοι δεσμοί έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τού ιδίου και τού κράτους. Το βλέπουμε ακόμη και στα πολιτικά κόμματα. Διακρίνουμε τάσεις μέσα στα κόμματα από ομάδες πολιτικών ανάλογα με τις χώρες στις οποίες σπούδασαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα «Άνοιγμα των Συνόρων στην Εκπαίδευση» είναι θέμα μεγίστης εθνικής σημασίας. Αν κάνουμε μια προσεκτική παρατήρηση θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα δεν εισάγει σπουδαστές από άλλα κράτη. Απεναντίας εξάγει χιλιάδες σπουδαστές σε ξένα πανεπιστήμια ακόμη και σε κράτη γειτονικά μας με αμφίβολη εκπαίδευση και με τρόπο παροχής πτυχίων διάτρητο, για τον οποίο λίγο πολύ όλοι μας κάτι έχουμε ακούσει.

Δεν γνωρίζω εάν αυτές οι ακραίες καταστάσεις είναι συνειδητοποιημένες από πολλούς. Επειδή εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδά της κάνοντας γιγαντιαία προσπάθεια ανάπτυξής της επί τη βάσει διεθνών προτύπων και έχοντας από χρόνια συνεργασία με πάρα πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τού εξωτερικού, διακρίνω ξεκάθαρα αυτήν την αντίθεση, η οποία είναι τραγική και επιζήμια για τη χώρα μας.

Το να υμνούμε απλά την ιστορία, το ένδοξο παρελθόν και τον πολιτισμό, που από εμάς ξεκίνησε, δεν είναι η λύση. Σκοπός μας είναι να αναιρέσουμε τελεσίδικα τη γνωστή ρήση ότι τό μόνο λάθος των προγόνων μας είναι ότι δεν άφησαν σωστούς απογόνους. Αυτό όμως δεν είναι υπόθεση ενός. Είναι υπόθεση όλων. Υπόθεση και τής Πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτού τού προβληματισμού, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ ανέλαβε την τεράστια ευθύνη να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου (για το «Άνοιγμα των Συνόρων στην Εκπαίδευση»), που θα προκύψει μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή επιφανών Ελλήνων—ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πανεθνικής αποδοχής και δράσης, που θα επηρεάσει όλους τούς φορείς τού έθνους, ώστε να επαναδημιουργηθή μια εθνική συνείδηση πνευματικής και πολιτιστικής εθνικής πορείας με παγκόσμια εμβέλεια.

 

ΠΗΓΗ: Σοφοκλής Ξυνής (2016). Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο – Α΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο στους Δελφούς 14-16 Οκτωβρίου 1995 – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ΔελφώνΑνθολογία Πρακτικών (Printfair: Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ISBN 978-618-82905-1-8) σσ. 69-70.

Δωρεάν διαθέσιμο (freely downloadable) εδώ:

https://www.academia.edu/30175875/ANTHOLOGY_OF_CONFERENCE_PROCEEDINGS_Delphi_Oct_14_16_1995_GREECE_INTERNATIONAL_HUB_OF_THE_HUMANITES_

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *