Μακροχρόνιος προγραμματισμός στην παιδεία

Μακροχρόνιος προγραμματισμός στην παιδεία
Μακροχρόνιος προγραμματισμός στην παιδεία
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΝΑΖΟΥΝΤΑΣ,
Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.).
 
 
Θα πω μερικά λόγια βασισμένα σε αυτά που άκουσα πριν—μιλάω ελεύθερα, χωρίς χαρτί μπροστά μου—γιατί πράγματι αυτό το βιβλίο τού Σοφοκλή Ξυνή έχει στατιστικά στοιχεία αξιόλογα. Θα μπορούσε κανείς να το πάρει σαν βασικό ντοκουμέντο για να κάνει προγραμματισμό [εκπαιδευτικής πολιτικής]. Δεν είναι για τον καθένα, οπωσδήποτε. Είναι για τον ειδήμονα. Αλλά μπορείς να βγάλεις στοιχεία μέσα από το βιβλίο.
Πράγματι η παιδεία είναι ένας μοχλός που σπρώχνει τα άλλα. Χωρίς αυτό δεν γίνεται. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Άν χτίζεις κοινωνία χωρίς παιδεία, έκτισες στην άμμο.
Τί πρέπει λοιπόν να γίνει, για να μη μακρηγορώ; Δεν υπάρχει δυνατότης, μα ουδεμία δυνατότης, μα καμία, χωρίς να έχει έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό. Άρα πρέπει να γίνει προγραμματισμός 50 ετών. Τελείωσε. Άν δεν τον κάνεις για 50 χρόνια, κτίζεις κάτι και το πετάς εκεί πέρα. Τελείωσε!
Γίνεται αυτό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Δεν το ξέρω. Το πολιτικό μας σύστημα δεν το επιτρέπει. Ίσως θα πρέπει λοιπόν να γίνει ένας πολιτικά ανεξάρτητος οργανισμός προγραμματισμού για την παιδεία που πραγματικά να βάλει 50 χρόνια μπροστά.

 

ΠΗΓΗ: Σοφοκλής Ξυνής (2016). Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο – Α΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο στους Δελφούς 14-16 Οκτωβρίου 1995 – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ΔελφώνΑνθολογία Πρακτικών (Printfair: Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ISBN 978-618-82905-1-8) σσ. 133. 
Δωρεάν διαθέσιμο (freely downloadable) εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *