Σοφοκλής Ξυνής: Να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης
Σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία πολιτικών, ανθρώπων του πνεύματος, αποφοίτων του εκπαιδευτικού ομίλου ΞΥΝΗ, δημοσιογράφων και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η παρουσίαση του βιβλίου του Σοφοκλή Ξυνή, “Ελλάδα, διεθνές κέντρο εκπαίδευσης”.
Ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΞΥΝΗ, στις 260 σελίδες του βιβλίου κατέγραψε το όραμά του να γίνει η χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, μια σύγχρονη μητρόπολη ανθρωπιστικών σπουδών, γεγονός που θα συντελέσει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη αφενός και αφετέρου στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας ως πολιτιστικής υπερδύναμης.
Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης (ο όμιλος φέτος κλείνει τα 60 του χρόνια) ο Σοφοκλής Ξυνής κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα, όλα τα στατιστικά στοιχεία που από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, καταδεικνύοντας πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολυεπίπεδα για τη οικονομία και την πολιτιστική διπλωματία της κάθε χώρας.
Στην ομιλία του ο κ. Ξυνής τόνισε ότι το βιβλίο δεν εκδόθηκε για εμπορικούς λόγους, άλλωστε απευθύνεται σε ειδικό κοινό, αλλά αποτέλεσε μια προσωπική ανάγκη του μετά από αγώνα 35 ετών στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είπε ο κ. Ξυνής. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά υπομνήματα από τον εκπαιδευτικό κόσμο, συμμετοχές σε εκθέσεις διάφορες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων φοιτητών αλλά από πλευράς πολιτείας δεν έχει γίνει τίποτα για να δίνονται ευκολότερα οι φοιτητικές βίζες.
Όπως είπε ο κ. Ξυνής, το θέμα τη προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο το ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ όσο και τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς.
O κ. Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στο βήμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Ξυνή. Από αριστερά, Κώστας Χαρδαβέλας, Σοφοκλής Ξυνής, Κωνσταντίνος Λούλης. Πηγή CNN Greece
Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές ήταν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία για παράδειγμα από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000 γεγονός που τις απέφερε έσοδα 3,2 δισ ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η Ελλάδα αν είχε το 2017 10.000 αλλοδαπούς φοιτητές θα είχε έσοδα 360 εκατομμύρια και αν το 2020 έφτανε τους 50.000 αλλοδαπούς τα έσοδα θα έφταναν το 1,8 δις ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξυνής η υποδοχή ξένων φοιτητών βοηθά πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα αλλά έχει παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και το πολιτιστικό κύρος της χώρας.
Στη συνέχεια της παρουσίασης το λόγο πήρε ο επιχειρηματίας κ. ΚωνσταντίνοςΛούλης ο οποίος τόνισε ότι η μετατροπή της χώρας μας σε εκπαιδευτικό κόμβο της Μεσογείου θα έδινε προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Πρόσθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο έργο χρειάζεται διακομματική συναίνεση και να ενισχυθεί η έννοια της αριστείας.
Γεμάτη η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ξυνή. Πηγή CNN Greece
Την ανάγκη προγραμματισμού της παιδείας σε ορίζοντα 50ετίας τόνισε ο ΜάρκοςΜποναζούντας καθηγητής του Πολυτεχνείου με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί έμφαση σε λίγους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπρέψει. Τέλος ο κ. ΦώτηςΠαπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στάθηκε στο κομμάτι της πολιτιστικής διπλωματίας λέγοντας ότι η μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργήσει πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.
Την παρουσίαση του βιβλίου διηύθυνε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας.
Ο κ. Ξυνής δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο μεγάλο θέμα των ημερών που αφορά στον όμιλο ΞΥΝΗ, την ανάκληση των αδειών του ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College, λέγοντας ότι ακούστηκαν “τερατώδη και ψευδή πράγματα, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με τα οικονομικά του ομίλου και υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα που δεν έχει εκδικαστεί και το θέμα θα πάει στη Δικαιοσύνη.” Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για χρέη, ο κ. Ξυνής είπε ότι “τα πάντα είναι ρυθμισμένα και ο όμιλος έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα”.