Στρατηγικός ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού

Στρατηγικός ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ,
πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, Μοχλός Ανάπτυξης τού ελληνικού πολιτισμού, θεωρώ ότι είναι μέσα στις δικές μου ανησυχίες και στους προβληματισμούς τού Υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα τής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, και μπορώ ευθύς να συνθέσω τη βασική θεματική τού συνεδρίου Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο με τον Οικουμενικό Ελληνισμό και τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης τού ελληνικού πολιτισμού. Θεωρώ δηλαδή  ότι  πολύ  σωστά  και  οραματικά  το Συνέδριο προσεγγίζει τη δυνατότητα να αναδειχθεί η Ελλάδα ένα νέο Διεθνές Πνευματικό Κέντρο. 
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε τα διεθνή πολιτιστικά μας δίκτυα. Πρέπει να συνδεθούμε με τα παγκόσμια δίκτυά μας, να τα εμπνεύσουμε και να τούς πείσουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε έναν τέτοιον ρόλο. Και ασφαλώς η Ελλάδα το δικαιούται ιστορικά, αλλά για να το δικαιούσαι και στη σύγχρονη περίοδο πρέπει να πείσεις ότι μπορείς, θέλεις, και όχι απλώς δικαιούσαι κάτι που κανείς δεν θέλει, πιστεύω, στον Κόσμο να το αφαιρέσει από τον ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά μας. 
 
Επομένως θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμο να πω τις σκέψεις μου για το πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να γίνει κέντρο των ανθρωποδικτύων τού Παγκοσμίου Ελληνισμού, μέσα στα οποία ευδιάκριτες είναι οι συνιστώσες του σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο ελληνικό πολιτισμό, και ιδιαίτερα εκείνον που δεν δημιουργείται, δεν τροφοδοτείται, δεν αναπαράγεται από τη μητρόπολη αλλά από τα παγκόσμια ανθρωποδίκτυά μας, δηλαδή από τις 3.000 περίπου οργανώσεις τού Ελληνισμού στον Κόσμο, που παράγουν και ανανεώνουν τον ελληνικό πολιτιστικό λόγο, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Τρεις χιλιάδες θεσμοί, ελληνικές κοινότητες, ενορίες-κοινότητες, οργανώσεις στρατηγικής σημασίας, εθνικοτοπικές οργανώσεις, μερικές από τις οποίες παρέστησαν εδώ και απηύθυναν τον χαιρετισμό τους, είναι τα συγκλονιστικά, πλην όμως διάσπαρτα, ακαθοδήγητα και ασύνδετα θεσμικά ανθρωποδίκτυα, γιατί άνθρωποι τα συγκροτούν ασφαλώς, Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής.

Η δική μας στρατηγική είναι να τα συγκροτήσουμε και να τα συνδέσουμε σε μια μόνιμη βάση. Αυτό ασφαλώς, συνδέεται ευθέως με τη δυνατότητα τής Ελλάδος να πάει παντού, σε όλον τον κόσμο μέσα απ’ αυτούς τούς 3.000 θεσμούς, και ασφαλώς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εκτός των 3.000 θεσμών σημαντικές συνιστώσες που έχουν κυρίως πολιτιστικό χαρακτήρα. Και αναφέρομαι στις 420 περίπου έδρες Ελληνιστικών Σπουδών στα πανεπιστήμια τού Κόσμου και βέβαια στους χιλιάδες Έλληνες διανοούμενους τής Διασποράς, οι οποίοι παραμένουν επίσης αναξιοποίητοι, αλλά και στα πολιτιστικά δίκτυα τα οποία υπάρχουν στη Διασπορά και πρέπει να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη σχέση μαζί τους.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω επί μέρους αυτά τα πανεπιστήμια, αλλά μπορεί να τα διακρίνει κανείς στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϋ, στο Αμβούργο, στη Μαριούπολη, όπου συνάντησα μόνον Έλληνες, πέραν τού ότι ο δήμαρχος ήταν Έλληνας, ο τωρινός δήμαρχος είναι φιλέλληνας, ο πρόεδρος ο Ιορδάνωφ με πήγε και συνάντησα τον Πρύτανη τού Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι Έλληνας, οι καθηγητές είναι Έλληνες, και μάλιστα έχουν επιβάλει μια ιδιότυπη δικτατορία τού ελληνικού πολιτισμού εκεί, καθώς για να σπουδάσει κανείς πρέπει υποχρεωτικά να μάθει τα ελληνικά! Συγκεκριμένα για τη Ρώσικη φιλολογία  είναι  υποχρεωτική  η  εκμάθηση  τής  Ελληνικής,  το  ίδιο  και  για  την Ουκρανέζικη φιλολογία. Μόνον στη Νομική δεν είναι υποχρεωτική η ελληνική γλώσσα. 

Η Ορθοδοξία είναι επίσης ένα μεγαλειώδες ζήτημα, που δεν αφορά μόνον την ταυτότητα τού Ελληνισμού αλλά αφορά και στη δυναμική τής Ορθοδοξίας, που μάς πάει παντού και μάς πάει κατά ένα τρόπο πάρα πολύ παραγωγικό και πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα μας. Η διατήρηση τής ιστορικής μνήμης, η διατήρηση των ιστορικών κεκτημένων δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό ζήτημα.

ΠΗΓΗ: Σοφοκλής Ξυνής (2016). Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο – Α΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο στους Δελφούς 14-16 Οκτωβρίου 1995 – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ΔελφώνΑνθολογία Πρακτικών (Printfair: Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ISBN 978-618-82905-1-8) σσ. 55-57. 
Δωρεάν διαθέσιμο (freely downloadable) εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *