Τεράστια, τιτάνια προσπάθεια παιδείας
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ,
πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης
πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Κε Υπουργέ, μέλη τού προεδρείου τού Συνεδρίου «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο», φίλες και φίλοι, αισθάνομαι υπερήφανος για την τιμή που μού έγινε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών αυτού τού συνεδρίου [σσ. στους Δελφούς το 1995 με θέμα “Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο”].
Δεν αισθάνομαι όμως καλά ύστερα από ορισμένα πράγματα που άκουσα, και που δεν μού ήταν άγνωστα. Και δεν αισθάνομαι καλά γιατί ένας Εκπαιδευτικός Όμιλος, πράγματι, τού Ξυνή, που τεράστια προσφορά έχει δώσει και δίνει καθημερινά στην Παιδεία, μένει μόνος. Και δεν είδα κανένα εκπρόσωπο τού Υπουργείου Παιδείας, ή τού Πολιτισμού, που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο εδώ. Την εικαζόμενη βούληση λοιπόν εκφράζω, την εικαζόμενη βούλησή τους για να σας πω δυο λόγια.
Μην το βάζετε κάτω κύριε Ξυνή, εσείς και το δυναμικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών σας. Οι αγωνιστές μπαίνουν στη μάχη. Δίνουν τη μάχη αδιαφορώντας αν βοηθούν μερικοί ή όχι. Να είναι βέβαιοι όμως πως ο σκοπός είναι εκείνος τον οποίο αγκαλιάζει όλη η Ελλάδα.
Σε μία εποχή δραματικών αλλαγών, αποτέλεσμα τής σύγχρονης τεχνολογίας, η Ελλάδα μέσω τού πνεύματος και τού πολιτισμού πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα μετά από μία πολύχρονη ανάπαυλα οφείλει να συνεχίσει να παίζει τον από την αρχαιότητα ρόλο της που τώρα έχει ανάγκη καθώς και η ίδια η ανθρωπότητα, ισορροπώντας, μέσω τού πνεύματος και τού πολιτισμού, τον ξέφρενο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων.
Η Ανθρωπότητα έχει θεμελιώσει την ύπαρξή της, κύριοι, πάνω στην ελληνική σκέψη και στον ελληνικό πολιτισμό και έχει δομηθεί με βάση τις πανάρχαιες αρχές που τής έχει δώσει μια άλλη δύναμη, μια άλλη προσωπικότητα, βασισμένη στον άνθρωπο και στην αξία του.
Έχουμε βαριά την κληρονομιά, έχουμε πολύ βαριά την κληρονομιά, κι αυτήν πρέπει να τη μεταδώσουμε: Την αρχαία Ελλάδα, την Παιδεία, τον Πολιτισμό κι όλη την ηθική εκείνων των αξιών που δίδαξαν οι πρόγονοί μας και είναι οι ηθικές αυτές αξίες διαδεδομένες στον πλανήτη, και υπήρξαν πριν από τη Χριστιανική εποχή που καθιέρωσε παγκοσμίως σχεδόν τις ηθικές της απαρασάλευτες αξίες.
Κυρίες και κύριοι θερμά συγχαρητήρια σε αυτήν την τεράστια, τιτάνια προσπάθεια. Ομολογώ ότι μένω έκπληκτος με όσα άκουσα. Να σάς ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την παρουσία σας και ιδιαίτερα την παρουσία την πνευματική εκείνων των ανθρώπων που θα μάς φωτίσουν με τις εισηγήσεις τους.
ΠΗΓΗ: Σοφοκλής Ξυνής (2016). Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο – Α΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο στους Δελφούς 14-16 Οκτωβρίου 1995 – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών: Ανθολογία Πρακτικών (Printfair: Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ISBN 978-618-82905-1-8) σσ. 53-54.
Δωρεάν διαθέσιμο (freely downloadable) εδώ: