Πανεθνική συστράτευση για μια Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο

Πανεθνική-συστράτευση

Πανεθνική συστράτευση για μια Ελλάδα Διεθνές Πνευματικό Κέντρο

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΞΥΝΗΣ,

Συγγραφέας-καθηγητής Φυσικής και Μηχανικής

(Σχολή Ευελπίδων, 1976-2005).

To συνέδριο «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» έχει στόχο την ανταλλαγή απόψεων φωτισμένων προσώπων με βάση τις ιστορικές αναλύσεις, ώστε να διαμορφωθεί μια άποψη με συγκεκριμένες προτάσεις ΠΑΝΕΘΝΙΚΗΣ αποδοχής και δράσης που θα επηρεάσουν ΟΛΟΥΣ τούς φορείς τού έθνους, ώστε με τη δραστηριοποίηση όχι μόνον τής Πολιτείας αλλά και ΟΛΩΝ των ατομικών ή μαζικών φορέων να επαναδημιουργηθεί μια εθνική συνείδηση πνευματικής και πολιτιστικής πορείας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ εμβέλειας.

Η Ελλάδα έχει δώσει τα φώτα τού πολιτισμού σε όλα τα κράτη διά μέσου των αιώνων. Η ανθρωπότητα έχει θεμελιώσει την ύπαρξή της πάνω στην Ελληνική Σκέψη και τις πρωτοποριακές επιστημονικές αποκαλύψεις και απόψεις των μεγάλων Ελλήνων τής αρχαιότητας. Πάνω στα θεμέλια τής ανθρώπινης σκέψης που έθεσαν οι Έλληνες στηρίζονται τα πάντα. Η σύγχρονη ανθρωπότητα εξελίσσεται απλά ως φυσική συνέπεια αυτής τής εξέλιξης, χωρίς κανένα άλλο θεμελιακό επίτευγμα να την έχει συγκλονίσει.

Με βάση τις πιο πάνω χιλιοδιατυπωμένες απόψεις, ιδιαίτερα από επιφανείς ξένους, η σύγχρονη Ελλάδα έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ απέναντι στην ιστορία της και στους απανταχού Έλληνες να θέσει σαν θεμελιακό της στόχο, η χώρα μας να γίνει (και πάλι ένα ενεργό) ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Αυτό που μας έχει συγκλονίσει και μας συγκλονίζει είναι ότι βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει διεθνώς απομονωθεί, ενώ θα μπορούσε να είχε πολλά ερείσματα σε όλον τον Κόσμο, έχει απογυμνωθεί, έχει δημιουργήσει μια αποξένωση.

Δεν έχει αναπτύξει τις απαιτούμενες σχέσεις με τούς Έλλη-νες τής Διασποράς (μία Άλλη Ελλάδα που βρίσκεται έξω). Βλέπουμε—και θα έρθω και στα δικά μας—την αιμορραγία που έχουμε των νέων μας, οι οποίοι σπουδάζουν κατά χιλιά-δες σε αμφίβολης ποιότητας ιδρύματα των γύρω κρατών αποκτώντας διπλώματα (και το ξέρουμε όλοι μας) μόνον πλη-ρώνοντας (και δεν αμφισβητείται αυτό) και το χειρότερο από όλα είμαστε η μόνη χώρα που δεν «εισάγει» σπουδαστές.

Δηλαδή έχουμε δύο μεγάλες αντιθέσεις, όπως είπα, είμαστε τελείως «γδυτοί»: Πώς θα μεταφέρουμε κουλτούρα, πώς θα μεταφέρουμε πολιτισμό στο εξωτερικό; Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω να λυθεί με συγκεκριμένες προτάσεις.

 

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα συνέντευξης Τύπου 28/9/1995 τού Συγγραφέα-Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή (2016), για το επικείμενο τότε Α΄ Συνέδριο στους Δελφούς με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ». Το απόσπασμα αναδημοσιεύθηκε στο σύγγραμμα:

Αικατερίνη Σ. Ξυνή. Παιδείας Προμαχώνες: Το πρωτοποριακό έργο ζωής του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή στις επάλξεις της Εκπαίδευσης (Αθήνα 2017, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ISBN 978-960-93-8788-0) σ. 134, 254.

Δωρεάν διαθέσιμο (freely downloadable) εδώ:

https://www.academia.edu/35886347/EDUCATION_BASTIONS_Groundbreaking_Initiatives_of_Professor_Sophocles_Xinis_at_Ramparts_of_Education

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *